Dezvoltarea domeniului schiabil Poiana Brasov


Domeniul schiabil din Poiană va fi extins cu 10 km de pârtii și va avea un nou acces dinspre Cheile Râșnoavei.

istoria schiului
Proiectul de extindere a domeniului schiabil din Poiana Brașov pe o suprafață de 30 de hectare va fi implementat începând cu acest an, după ce o firmă din Austria a efectuat un studiu preliminar în ceea ce privește această investiție. Investiția este una de anvergură și presupune amenajarea a 10 kilometri noi de pârtii, a două noi instalații de transport pe cablu, dar și a unui lac de acumulare pentru alimentarea instalațiilor de producere a zăpezii artificiale. Conform estimările făcute de specialiștii austrieci, noile pârtii amenajate ar urma să fie practicabile pentru sporturile de iarnă o perioadă de 110 zile/an. Odată cu această extindere se va crea și o alternativă de legătură cu stațiunea Poiana Brașov, respectiv dinspre DN 73A (Predeal – Râșnov) prin zona Cheile Râșnoavei.

Pe ce trasee vor fi amenajate noile pârtii
– Drumul albastru (un trasue diferit față de actualul Drum Albastru care face legătura între stația de telegondolă din Postăvarul și Pârtia Lupului): pârtie cu grad de dificulate ușor (albastră); va fi o alternativă la Drumul Roșu (legătură Lupului – Râșnov).
– Vanga mare: pârtie cu zone cu grad de dificulate mediu (roșie) și zone cu grad de dificultate dificil (neagră). Legătură Lupului- Râșnov
– Noi pârtii de legătură: legătură stația superioară telecabină Capra Neagră – stația superioară telecabină Kanzel; legătură Șaua Kanzel – pârtia Lupului; legătură pârtia Stadion – Lupului, stația inferioară telescaun.

Care sunt traseele noilor instalații de transport pe cablu:
– Telegondolă 10 EUB Râșnov. Accesul se va face printr-un drum de acces care derivă din drumul principal dintre Predeal și Râșnov DN 73 A. Capacitate telegondolă: 10 persoane/cabină. Lungime traseu: 1.830 de metri.
– Telescaun 4 CLF Kanzel. Va face legătura între lacul Ruia și stația superioară a telecabinei Capra Neagră. Număr locuri pe scaun: 4 persoane. Lungime traseu: 900 de metri

Noi investiții pentru producerea zăpezii artificiale
– Sistem de producere zăpadă artificială: 90 de lăncii, 15 tunuri fixe și 5 tunuri mobile
– Amenajare lac de acumulare nou de aprox. 100.000 m.c., în zona inferioară a noilor pârtii, care va colecta apele pluviale de pe mai multe văi. Având în vedre că în acest lac se vor acumula cantități mai mari de apă pluvială, se va face o legătura cu lacul Ruia, pentru alimentarea acestuia cu cantitățile necesare de apă.
– 2 ratracuri noi necesare amenajării pârtiilor.

Adaugat la data 06/02/2020
Sursa: bizbrasov.ro

Utile
info ski europa