More
  Partii de schi din Bucovina


   16.02.2017       Sursa: www.stirileprotv.ro      Vizualizari


  Bucovina: un colt de rai. Calimani, Rarau, Giumalau, Suhard sunt munti pe care noi romanii am putea sa amenajam partii, sa schiem, sa atragem turisti, sa dam de munca oamenilor din zona. Din pacate, in nordul tarii partiile sunt putine si foarte scurte.

  Vatra Dornei are cele mai lungi partii din nordul tarii. Din pacate aici se vede cel mai bine modul in care facem noi romanii turism. Sunt 3 partii paralele cu 3 proprietari care nu reusesc sa bata palma intre ei si sa uneasca partiile si sa faca un domeniu schiabil mai mare. Cu toate ca sunt 3 partii in localitate, cu greu dai de ele. Un indicator ruginit te indreapta catre teleferic, asa cum se numea pe vremuri instalatia de urcat pe munte. Odata ajuns in parcare trebuie sa-ti urci echipamentul in carca pana la telescaun. O instalatie construita in vremurile de glorie ale comunismului te urca pe partia Dealul Negru. Luca Bonches e administratorul telescaunului si actionar la firma care-l detine. Ne punem pe drum spre varful muntelui. 25 de minute. Atat dureaza urcatul cu telescaunul de jos din vale pana sus in Dealul Negru. In 25 de minute ai timp sa admiri peisajul, dar si sa ingheti pur si simplu pe acest scaun de lemn plin de gheata, un scaun care are 35 de ani. Instalatia poate cara 240 de oameni pe ora. De sarbatori, coada a fost uriasa. S-a stat o ora si jumatata pentru o urcare. Ilie Bonches este primar in Vatra Dornei si fratele administratorului de la teleschi. Si primarul, acum la al doilea mandat, este actionar la firma care detine telescaunul si se lauda ca urca muntele de 10 ori pe zi cu telescaunul. Bani au venit in acest loc din fonduri europene. Mai bine de un milion de euro. S-a construit o pista de tubing si doua instalatii de teleschi care zac in zapada.

  In localitate sunt alte doua partii: Parc si Veverita, cu administratori diferiti si separate intre ele de un sant pe care tursitii il traverseaza cu schiurile in carca. Partia Veverita apartine primarie si a fost construita pe fonduri europene: 3 milioane de euro. Este una dintre cele mai bune din Romania, dar scurta. 800 si ceva de metri. Petru Ariciuc este seful Salvamontului din zona si se ocupa si de administrarea partiei. Se chinuie sa-i convinga pe proprietarii celor 3 partii sa le uneasca, sa faca aici un domeniu schiabil. Puse cap la cap, partiile din localitate ajung la 5 km si jumatate. Daca le-ar uni si ar construi legaturi intre ele s-ar putea schia aici pe aproape 10 km. Legatura s-ar face prin padure si din primele calcule nu ar trebui sa coste prea mult. Deocamdata, oportunitatea e analizata.

  Undeva in Campulung Moldovenesc trebuia sa fie o partie de 4 km lungime. Lucrarile au fost incepute in 2009 si in 2012 au fost abandonate. Reluate anul trecut, cateva luni. Pana acum in acest loc s-au investit 14 milioane de euro. Primarul e liberal. 10 milioane de euro s-au investit in partie pana in 2012. Cand s-a schimbat guvernarea si PSD-ul a ajuns la putere n-au mai fost bani pentru partie. Abia anul trecut lucrarile au fost reluate. Firma care a construit a intrat in faliment, partia a inceput sa o ia la vale. Anul trecut, Guvernul a dat 4 milioane de euro pentru partie. S-au cumparat alte echipamente care stau acum in curtea unei firme din zona. Acum, actualul Guvern a promis ca va da 4 milioane de lei. Pentru a finaliza lucrarile macar pe o portiune de partie de doar 2 km, primarul sustine ca are nevoie de 8 milioane de lei. Se adauga alti bani pentru drum. Prin urmare sunt sanse mari ca partie sa ramana mult si bine in acest stadiu.

  In timp ce Vatra Dornei are doar 5 km de km de partie, iar Campulungul nici unul, dar au mancat multe milioane de euro, in varful muntelui, in Pasul Mestecanis, Sandu Alboi a construit un domeniu schiabil. Singur si pe banii lui. Adunate, partiile au 3 km si jumatate lungime iar instalatiile si ratarcul au fost cumparate cu doar 40.000 de euro, second hand din Austria. A construit si un patinoar. A amenjat si pista de tubing tubing. Instalatiile functioneaza doar in week-end si are peste 500 de skiori pe partie. Oamenii vin si in cursul saptamanii, dar isi urca singuri schiurile. Acum, Alboi se gandeste sa isi vanda domeniul, pentru ca s-a saturat sa se roage de oameni sa munceasca.

  Primarii nostri inca mai cauta solutii, se impotmolesc in birocratie si batalii politice, se investec bani multi degeaba, iar oamenii locului se vaita ca nu au unde sa munceasca. In Vatra Dornei sunt 700 de someri inregistrati, in Campulung 1200, iar in tot judetul Suceava peste 15.000. In Austria, oamenii au inteles ca pot sa traiasca foarte bine din turism. La noi, nu.

  Distribuie articolul    Facebook    Twitter