More


  Master Planul Investitiilor, abrobat de Guvern
  (08.08.2017)

  -dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii...

  - lista proiectelor de investiţii abrobate in fiecare judet...


 • Reguli stricte pe Valea Prahovei (25.10.2017)

  Staţiunile de la munte se pregătesc intens pentru sezonul de iarnă care ar putea să înceapă mult mai devreme anul acesta. Este bine să ştiţi de pe acum că Poiana Braşov, de pildă, îi aşteaptă pe turişti cu reguli stricte, dar şi cu un set de amenzi. După numărul mare de accidentări pe pârtie, salvamontiştii şi instructorii de schi au venit cu un regulament al schiorului, aflat în dezbatere publică până în 7 noiembrie. Apoi, printr-o hotărâre de consiliu local va deveni litera de lege.
  Schiorii trebuie să îşi adapteze viteză în funcţie de dificultatea pârtiei. Este interzisă depăşirea razantă. Cei care se dau cu sania nu mai au voie. Mai mult, cei care nu sunt echipaţi pot circulă doar pe marginea pârtiei ori pe traseele de drumeţie. Accesul animalelor de companie este interzis. Cei care nu respectă regulile riscă amenzi între 100 şi 500 de lei.
  Din aceste sezon, turiştii vor avea la dispoziţie o parcare nouă cu peste 400 de locuri plus spaţii amenajate pentru autocare şi microbuze. Există şi 90 de suporturi pentru biciclete. Odată ajunşi în parcare, turiştii se pot echipa, iar apoi pot lua primul microbuz care îi duce exact până la baza pârtiei, tariful la parcare fiind de 1,5 lei pe ora, iar oaspeţii pot să-şi lase maşinile chiar şi pe timpul nopţii. Cinci autobuze pentru început vor circulă din 10 în 10 minute în prima parte a zilei, însă la nevoie vor fi suplimentate. Şi la Predeal se lucrează la o parcare cu 480 de locuri, aproape de pârtie. Autorităţile din Poiana spun că au găsit o soluţie şi pentru a scapă de cozile de la caserii. Un aparat va funcţiona non-stop şi îi va ajută pe turişti să îşi recupereze banii pe care i-au plătit că o garanţie pentru skipass.

 • Staţiunea Muntele Băişorii se modernizează, după 10 ani de așteptare (12.10.2017)

  Şase milioane de euro au fost alocate pentru refacerea domeniului schiabil, în baza unui proiect pentru care primăria Băişoara caută finanţare de aproape zece ani. Modernizarea domeniului schiabil din staţiunea Muntele Băişorii va începe, cel mai probabil, în 2019. Pârtia existentă se măreşte, va fi construit un telescaun nou, de patru locuri, cu o capacitate de o mie opt sute de persoane pe oră, se va mai amenaja un sistem electronic de biletărie. În proiect e prevăzută şi o clădire cu funcţiuni tehnologice şi servicii publice, inclusiv toalete pentru schiori. De asemenea, va fi realizată o parcare iluminată pentru turişti şi va fi modernizat drumul de acces spre pârtie. Vrem să propunem încă un lac de acumulare şi tunuri de zăpadă. (Minodora Luca)

 • Noile Tarife pentru transportul pe cablu în Poiana Brașov în sezonul 2017-2018 (03.10.2017)

  Reprezentanții Primăriei Brașov au anunțat astăzi care sunt noile tarife pentru transportul pe cablu în Poiana Brașov în sezonul 2017-2018

 • Rășinari, localitatea cu regulament pentru ATV-uri. (12.10.2017) Comuna Rășinari, situată în apropiere de orașul Sibiu și pe drumul ce face legatura cu stațiunea Păltiniș, pregătește primul regulament din țară destinat reglementării circulației ATV-urilor și motocicletelor enduro. Turistii si ghizii montani care nu vor respecta regulamentul riscă amenzi cuprinse intre 50 și 1500 lei dacă distrug traseele montane, potrivit proiectului de hotărâte ce urmează să fie supus analizei și aprobării Consliliului Local Rășinari.
 • În Poiana Brașov s-ar putea schia de la începutul lui decembrie! Anunțul autorităților (07.10.2017) Înzăpezirea domeniului schiabil în Poiana Brașov va începe la 1 noiembrie, iar turiștii vor abea posibilitatea să schieze încă din prima parte a lunii decembrie.
  Sunt lucrări premergătoare pornirii sezonului de schi: revizii, reparații, avize, probe, întrețineri. Se intenționează finalizarea lor până la 1 noiembrie. Dacă temperaturile vor permite, avem nevoie de minus patru grade Celsius, vom începe înzăpezirea prin punerea în funcțiune a instalațiilor. Înzăpezirea domeniului schiabil ar putea dura între cinci și maximum 10 zile. Vom avea toate instalațiile de transport pe cablu revizuite și funcționale, inclusiv teleschi Ruia, care anul trecut nu a fost pus în funcțiune. El dublează telescaunul Ruia, este un dispozitiv suplimentar, dar este bine să îl avem și să îl putem folosi dacă este necesar, mai ales la evenimentele competiționale pe care le avem în vedere“, a declarat administratorul public al municipiului.”, a declarat administratorul public al municipiului Brașov, Miklos Gantz.
  – Lacul de acumulare din Poiană este plin în proporție de 82% din precipitații, iar din 10 octombrie cantitate de apă va fi suplimentată cu încă 10%, suficient ca să înceapă procedura de înzăpezire;
  – toate cele 120 de lăncii, 10 tunuri fixe și 19 tunuri mobile pentru zăpadă artificială sunt pregătite, se mai lucrează la înlocuirea consumabilelor de la pompele de apă;
  – Cele patru ratracuri sunt funcționale și până la începerea sezonului rece le vor fi montate gps-uri pentru o îmmbunătățire a fluxului de înzăpezire și întreținere a domeniului schiabil;
  – Plasele de protecție de pe pârtii au fost înlocuite, în momentul de față sunt în mare parte montate cele noi; de asemenea, au fost îndepărtate rocile desprinse care au ajuns pe pârtie sau copacii căzuți
  – Casieriile și cartelele sunt și ele pregătite, iar față de anii anteriori, vor exista două dispozitive automate care vor fi utile mai ales la finalul sezonului și care vor simplifica metoda de recuperare a banilor pentru persoanele care nu și-au folosit toate punctele de pe cartele. Unul dintre dispozitive va fi montat în apropierea gondolei, iar cel de-al doilea, probabil în zona Centrului de Agrement din Poiană.
 • Cabana Podragu din Muntii Fagaras se inchide (09.10.2017) Incepand cu 15 Octombrie 2017, Cabana Podragu se va inchide. Puteti folosi anexa situata la 10 m de cabana. Urmatoarea cabana pe Valea Podragului este Cabana Turnuri, la 1.5 ore de mers. Cabana se va redeschide in Iunie 2018.
 • Cabana Postăvaru din Poiana Braşov a implinit 134 ani
  (03.10.2017)

  Cabana a împlinit în acest an 134 de ani de când a apărut pe creasta muntelui şi este singura cabană montană rămasă din cele 56 pe care Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor (SKV), înfiinţată în 1880 la Sibiu, le avea în administrare...

  Mihail Sîrbu, o mie de misiuni de salvare a turiștilor, în Bucegi. La 74 de ani, merită o reverență
  (10.08.2017)

  Mihail Sîrbu este unul dintre oamenii care s-au zbătut să convingă autoritățile, în anii’60, să înființeze o structură Salvamont. O poveste impresionantă de viață, dedicată iubitorilor muntelui....

 • Mega proiect pentru Semenic (12.09.2017) Semenicul, Gărâna și Văliugul vor fi legate de un păienjeniș de pârtii de schi și snowboard !
  Consilierii locali reșițeni au aprobat ieri, într-o ședință de îndată, acordul încheiat cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Consiliul Local Văliug care are ca scop elaborarea documentațiilor și activităților necesare pentru dezvoltarea domeniului schiabil din zona Semenic, precum și a turismului pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă, înscrise în strategia națională de promovare și dezvoltare turistică.
  Prin acest acord, administrația județeană și administrațiile din Reșița și Văliug se angajează să realizeze studiile de prefezabilitate privind dezvoltarea turismului, să obțină avizele necesare, să stabilească terenurile pentru practicarea schiurilor și a altor sporturi de iarnă, să amenajeze, să dezvolte și să reabiliteze unde este cazul infrastructura, să amenajeze pârtii noi, cu instalații de transport pe cablu, cu instalații de nocturnă și tunuri cu zăpadă artificială, dar să le și modernizeze pe cele existente, să atragă parteneri interesați de dezvoltarea turismului.
  Consiliul Județean va asigura finanțarea pentru investițiile realizate în cadrul proiectului „Dezvoltare zonă turistică Semenic”, se va ocupa de obținerea avizelor de la Ministerul Turismului, va elibera autorizațiile de construire, va analiza capacitățile de cazare și va identifica structuri de primire turistice noi. Totodată, va acorda consultanță de specialitate în vederea obținerii certificatelor de clasificare și va realiza materiale de promovare a Semenicului.
  Consiliul Local Reșița își asumă prin acest acord realizarea documentației tehnico-economice privind dezvoltarea turismului pe Semenic, realizarea domeniului schiabil prin amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea pârtiilor de schi. Consiliului Local al comunei Văliug îi revine sarcina de a stabili terenurile ce vor fi incluse pentru practicarea schiului și a celorlalte sporturi de iarnă, precum și amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea infrastructurii generale: căi de acces, alimentări cu apă, gaze, curent electric, canalizări, parcări, drumuri forestiere și alte utilități generale.
 • Traseul montan către Vârful Omu va fi modernizat (21.07.2017) Proiectul anunţat, denumit generic „Omniasig pentru Omu”, se va derula până la finalul lunii septembrie 2017, în trei etape, conform Mediafax:
  – refacerea marcajelor pe segmentul Buşteni – Pichetul Roşu, în iulie
  – asigurarea traseului Pichetul Roşu – Cabana Mălăieşti, în august
  – amenajarea platoului turistic Vârful Omu (altitudine de 2.505 m), în septembrie.
  Reabilitarea constă în îndepărtarea arborilor căzuţi pe traseu, vopsirea marcajelor şi înlocuirea săgeţilor indicatoare deteriorate, apoi reasigurarea traseului Pichetul Roşu – Cabana Mălăieşti cu scări de lemn, montarea de lanţuri şi scări de asigurare pe porţiunile dificile, prin înlocuirea de podeţe şi prin instalarea de panouri informative.
 • Modernizarea drumului spre pârtia Buscat, continuă în ritm alert (20.07.2017) Consiliul Judeţean Cluj aduce în atenția publicului interesat faptul că lucrările de modernizare şi reabilitare a drumului județean care leagă Stațiunea Muntele Băișorii de Pârtia de schi Buscat, continuă cu o serie de lucrări de mare amploare şi complexitate, având în vedere formele de relief deosebite și condițiile meteorologice imprevizibile, specifice zonei. Astfel, lucrările de modernizare a sectorului de drum județean 107R, care traversează partea estică a Munților Apuseni, continuă în acest moment cu o serie de lucrări constând în realizarea de ziduri de sprijin din zidărie şi beton, necesare reţinerii terenului (pământ, roci, umpluturi) şi a apei.
  Amintim în acest context faptul că lucrările de modernizare propriu-zise la tronsonul drumului judeţean 107R Muntele Băişorii – Muntele Mare (pârtia de schi Buscat) au debutat în cursul anului 2016 şi au constat în montarea a nouă podeţe, profilarea şi lărgirea platformei de drum, precum şi realizarea de fundaţii adâncite pe mai multe porțiuni de drum. Ulterior, în primăvara acestui an, în condiții meteorologice favorabile, lucrările de reabilitare au continuat cu aşterneri de strat de balast pe mai multe tronsoane situate pe un sector de drum în lungime de 3,5 kilometri. Până la finalizarea completă a proiectului, lucrările vor continua cu aşternere de strat de balast pe restul sectoarelor de drum, aşternere de strat de piatră spartă, ziduri de sprijin, şanţuri betonate şi şanţuri de pământ, covor asfaltic în două straturi (binder şi strat de uzură) şi semnalizare rutieră pe întregul sector de drum vizat în lungime totală de peste 8 kilometri, mai exact de la kilometrul 47+350 până la kilometrul 55+650.
 • Când va începe și cât va dura reabilitarea Crucii Caraiman (04.04.2017) Reabilitarea Crucii Caraiman va începe în primăvara anului 2018, iar lucrările vor fi finalizate cel mai probabil în 2019, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
  „Ne dorim nu doar consolidarea şi reabilitarea monumentului, ci şi transformarea sa într-un reper important pe harta turistică a zonei. Proiectul prevede amenajarea în spaţiile obiectivului comemorativ a unei expoziţii moderne, accesibile publicului, în care să predomine informaţia digitizată, posibil cu holograme, fond sonor şi alte facilităţi de informare, pe măsura importanţei pe care acest simbol o are în ansamblul naţional al operelor ce comemorează Războiul de reîntregire”, a afirmat oficialul MApN. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 19,3 milioane lei, din care circa 16,4 milioane lei reprezintă valoarea finanţării externe nerambursabile. Totodată, 2,9 milioane lei reprezintă valoarea cofinanţării cheltuielilor eligibile asigurate de MApN.
  Monumentul Eroilor Crucea Caraiman este amplasat la o altitudine de 2.291 de metri, având o înălţime totală de 39,3 metri şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri. Crucea a fost inclusă în 2013 în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcţia sa a început în 1926 şi s-a finalizat în 1928. În 1939, Crucea a fost racordată la sistemul energetic naţional.
 • Ministerul Turismului a alocat 15 milioane de lei pentru finalizarea pârtiei de schi de la Voineasa! (28.05.2017) “Domnul primar Gabriel Năstăsescu a venit astăzi la Consiliul Judeţean Vâlcea şi a prezentat documentele care atestă faptul că Guvernul României - Ministerul Turismului, sub semnătura domnului Mircia Titus Dobre, a alocat 150 de miliarde de lei vechi (15 milioane de lei noi) Consiliului Local Voineasa pentru finalizarea Pârtiei de Schi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu.
 • Pasul Hillary de pe Everest s-a prăbușit (24.05.2017) Hillary Step este o stâncă aproape verticală localizată în apropierea vârfului muntelui Everest, la altitudine de 8.790 de metri. Stânca a fost denumită după Sir Edmund Hillary care a descoperit-o, împreună cu Tenzing Norgay, în drumul lor spre vârful versantului, pe 29 mai 1953. Hillary Step este considerată una dintre cele mai mari provocări pentru pasionaţii de alpinism. Pasul Hillary este o secțiune îngustă și abruptă, înaltă de 12 metri, și este considerat ultimul obstacol înainte de cucerirea vârfului la 8.848 de metri.
  Pasul Hillary de pe Everest s-a prăbușit, după cum a confirmat pentru BBC News un alpinist care a cucerit vârful pe 16 mai. Alpiniștii sunt de părere că stânca a fost afectată de cutremurul din 2015 care s-a produs în Nepal. În consecință, ascensiunea pe Everest a devenit și mai dificilă.
  Încă din 2016, fotografiile realizate în zonă arătau că Pasul Hillary și-a schimbat forma, însă, din cauza zăpezii, nimeni nu au putut afirma cu siguranță că a dispărut. Anul acesta însă, informația a putut fi confirmată. Unii alpiniști spun că acum cucerirea vârfului va fi mai ușoară, deoarece acest obstacol dificil nu le mai stă în cale, alții spun că, dimpotrivă, va fi mai periculos pentru că riscă să se formeze un blocaj acolo, iar alpiniștii vor fi nevoiți să aștepte perioade mai lungi în frig și la altitudini înalte.
 • Legea câinilor salvamontiști, depusă în Parlament (19.05.2017) Deputatul PSD Simona Bucura a depus la Senat un proiect de lege al câinilor salvamontiști. Aceasta vrea să reglementeze folosirea câinilor în activitatea salvamontului, potrivit recomandărilor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină. În România se află, în prezent, zece câini pentru salvare din avalanșe, primul fiind donat de colegii salvamontiști din Franța, în anul 2013. Îl cheamă Helios, și a participat alături de salvatorii montani la zeci de operațiuni de salvare.
  Unitatea canină de intervenție la avalanșă este, potrivit proiectului, echipajul format dintr-un câine și salvamontistul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice din cadrul Asociației naționale a Salvatorilor Montani din România.
  Unitățile canine vor fi integrate în serviciile publice de sau locale Salvamont, din zonele cu risc de avalanșă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de angajare, și vor fi puse și la dispoziția Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Astfel, câinii de intervenție la avalanșe vor putea să participe și la alte tipuri de operațiuni, cum ar fi cutremur, căutare de suprafață, etc.
  Câinii vor beneficia de hrană, asistență medicală, tratamente și deparazitare, precum și pregătire prin cursuri de specialitate. În plus, unitățile canine vor beneficia de acces liber în bazele Salvamontului, în mijloacele mecanizate auto și de transport aerian, precum și în instalațiile de transport pe cablu, în vederea patrulărilor preventive sau în cazul intervențiilor de salvare.
  România se află pe locul 9 în topul țărilor cu accidente fatale în avalanșe, cu o medie de 2,78 morți pe an, între Spania și Germania.
 • Horia Colibășanu a cucerit Everestul fără oxigen suplimentar și șerpași(16.05.2017) Horia Colibășanu a cucerit Everestul, marți dimineață, după o ascensiune de 12 ore. Alpinistul român nu a folosit oxigen suplimentar și a reușit performanța fără ajutorul șerpașilor.
  Horia Colibășanu a atins cel mai înalt vârf montan din lume la ora 6:20, ora României. Ascensiunea a durat aproape 12 ore, ultima tabără a lui Horia fiind la 8300 m. Horia Colibășanu a urcat în paralel cu şerpaşii care au instalat corzile pe Everest pentru sezonul 2017, iar decizia sa de a pleca mai repede spre vârf a avut două motive: să evite îmbulzeala ca să îşi reducă timpul de expunere la mare înălţime, să îşi dea timp în caz de vreme nefavorabilă să încerce ascensiunea de mai multe ori.
  Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8000 de metri.
 • Cea mai lungă tiroliană din ţară a fost redeschisă pentru turişti (05.04.2017) Tiroliana de la Canionul 7 Scări, din Masivul Piatra Mare, cu o lungime totală de peste doi kilometri, având mai multe trasee, a fost redeschisă pentru turişti.
  Tiroliana de la Canionul 7 Scări are în total 2,1 kilometri şi 23 de trasee pentru adulţi şi copii, cu o înclinaţie între două şi patru grade. Cel mai scurt dintre trasee are 47 de metri, în timp ce cel mai lung măsoară 273 de metri.
  Biletele pentru accesul la tiroliană costă 50 de lei de persoană pentru traseele lungi şi de 20 de lei de persoană, pentru cele destinate copiilor. Tiroliana porneşte de la canion, urmează traseul drumului forestier din zonă, trece pe lângă cabană şi traversează pârâul Şapte Scări prin mai multe puncte.
  Canionul Şapte Scări se află în Masivul Piatra Mare şi are o lungime de 160 de metri cu o diferenţă de nivel de 58 de metri, aflându-se la o altitudine de 948 de metri. Defileul este format din şapte trepte cu înălţimi între 2,5 şi 15 metri, care îi dau numele şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări creşte. Accesul principal pe traseu, care durează aproximativ o oră, se face din zona localităţii Timişul de Sus, de pe Drumul Naţional 1 (traseul cu banda galbenă).
 • Alpinistii care urca pe Everest echipati cu dispozitive GPS (29.03.2017) Unii dintre alpiniştii care vor încerca să urce pe Everest în următorul sezon vor fi echipaţi cu dispozitive GPS pentru a fi localizaţi cu mai mare uşurinţă în cazul în care se află în dificultate, însă și pentru a certifica atingerea vârfului, au anunţat luni oficialii din Nepal, potrivit Associated Press şi EFE.
  Dispozitivele vor ajuta şi la monitorizarea parcursului alpiniştilor pe Everest. Informaţiile prelevate astfel vor fi verificate după ce aceştia se vor întoarce din drumeţie pentru a se afla cu exactitate dacă au atins vârful şi dacă ar trebui să fie emis un certificat care atestă această performanţă.
  În prezent, alpiniştii au nevoie doar de o fotografie în care sunt înfăţişaţi pe vârful aflat la 8.850 de metri altitudine şi de un raport al unui reprezentant guvernamental. În realitate, însă, rareori se întâmplă ca funcţionarii să rămână pe munte pentru a monitoriza alpiniştii, precizează Associated Press. În plus, drumeţii sunt dotaţi cu haine groase, echipament de escaladă şi măşti de oxigen, ceea ce îi face greu de identificat în fotografii.
 • Tibi Uşeriu a câştigat din nou ''6633 Arctic Ultra(17.03.2017) Tibi Uşeriu a reuşit să treacă primul, pentru al doilea an consecutiv, linia de sosire de la Tuktoyaktuk, unde s-a încheiat cursa de gheaţă a maratonului "6633 Arctic Ultra", după ce concurenţii au parcurs 566 de kilometri în condiţii greu de imaginat. Tibi Uşeriu are ambele picioare degerate. Tibi a trecut linia de sosire la 1.25 (ora.9.25 ora României)", anunţă organizatorii, care spun că temperatura la Tuktoyaktuk, unde se încheie maratonul este de minus 36 de grade. Maratonul s-a desfăşurat în Canada, dincolo de Cercul Polar şi presupune parcurgerea a 566 kilometri în maxim 180 de ore, pe gheaţă, la temperaturi care pot ajunge până la minus 52 de grade Celsius.
 • Schi Stana de Vale(04.01.2017) Instalatia teleschi de la Stana de Vale a fost reautorizata si este functionala din acest sezon. Noul nume al partiei Magarul este Cerbul. După ce pârtia veche a fost refăcută, drenată și tasată cu utilajele speciale, instalația care urcă schiorii a fost și ea reparată și pusă în funcțiune. Stâna de Vale este localitatea unde se înregistrează cele mai mari şi dese căderi de zăpadă din România. Actuala pistă de schi are o lungime de 680 metri, dar investitorii vor să o extindă până la 2 kilometri.
 • O nouă pârtie de schi a fost deschisă în România (04.01.2017) O nouă pârtie de schi a fost deschisă în județul Covasna, printr-o investiţie privată între localităţile Barcani şi Valea Mare. Aceasta are o lungime de aproape 600 de metri, fiind cea mai mare pârtie de schi funcţională din judeţ.
  Pârtia, dotată cu un schi-lift cu 70 de locuri şi instalaţie de nocturnă, a fost deschisă oficial pe data de 30 decembrie. La baza pârtiei a fost amenajat şi un pub pentru turişti.
  Noua pârtie este deschisă între orele 12 şi 21 de luni până joi şi între orele 9-21 de vineri până duminică.
  O urcare cu teleschiul costă 3 lei pentru copii şi 4 lei pentru adulţi, iar abonamentul este de 60 de lei pentru copii şi 80 de lei pentru adulţi pentru o zi întreagă şi fără limitarea numărului de urcări.
  Detalii si tarife Valea Mare: Preturi