More


  Master Planul Investitiilor, abrobat de Guvern
  (08.08.2017)

  -dezvoltarea turismului de sănătate, a domeniului schiabil, a infrastructurii...

  - lista proiectelor de investiţii abrobate in fiecare judet...  Domeniul Schiabil Horezu, din staţiunea Vârful Romani
  (5.02.2018)

  Un număr de 6 pârtii, hoteluri, parc de aventură vor constitui Domeniul Schiabil Horezu, din staţiunea Vârful Romani...detalii
  150 km partii schi Balea Lac
  (02.01.2018)

  Ministrul Turismului promite 150 de kilometri de pârtii de schi în zona Bâlea...

  Bâlea Lac, 200 zile de zapada pe an...


 • Restaurarea şi reabilitarea Crucii Caraiman (15.05.2018)

  Restaurarea şi reabilitarea Crucii Caraiman se realizează în baza unui proiect cu finanţare europeană, care va fi implementat de MApN până în 31 decembrie 2020. Proiectul se numeşte "Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor "Crucea Caraiman"/ Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman)" şi este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

 • Padina-Peştera, staţiune turistică de interes naţional (18.03.2018)

  Guvernul României a aprobat atestarea zonei montane Moroeni Padina-Peştera ca staţiune turistică de interes naţional. Se vor dezvolta aproximativ 5.000 de locuri de odihnă şi cazare în hoteluri şi pensiuni, vor fi create peste 2.000 de locuri de muncă şi vor fi amenajate pârtii de schi şi trasee de schi fond.

 • Tibi Uşeriu a câştigat pentru a treia oară consecutiv Ultramaratonul Arctic (16.03.2018)

  Românul a încheiat victorios cei 617 kilometri din acest an, cu 57 mai mulţi decât in 2017.Uşeriu a trecut linia de sosire la mare distanţă de următorul concurent şi a devenit, astfel, singurul om din lume care a câştigat de trei ori consecutiv Ultramaratonul de la Cercul Polar.
  Din totalul de 617 kilometri, aproximativ 280 au fost parcurşi pe Ice Road, un fluviu îngheţat. Chiar dacă temperaturile au fost mai ridicate faţă de anii trecuţi, vântul şi ninsoarea le-au pus adesea probleme concurenţilor.
  Tibi Uşeriu s-a impus ca lider al cursei încă din prima zi, astfel că la linia de sosire avea un avans de peste 80 kilometri faţă de următorul clasat, irlandezul Paul Deasy.

 • Cartea Cronica Salvamont (26.02.2018)

  Cu mare bucurie vă semnalăm apariţia unei deosebite lucrări , o adevărată istorie a Salvamontului Românesc, lucrare ce reuşeşte să surprindă, într-un arc de timp de peste o sută de ani de activitate de salvare montană, frumuseţea acestei activităţi nobile, pe care doar cei dedicaţi o pot face, voluntar, altruist, iubind omul şi natura şi niciodată din obligaţie.
  „Cronică Salvamont” - Cartea apărută cu acest titlu în Colecția Verde a editurii România pitorească poartă semnătura binecunoscutului "om de munte", salvamontistul Mihail Sârbu.
  Nu poate lipsi din lectura și biblioteca nici unui iubitor de munte, indiferent că este vorba de drumeț, alpinist, salvamontist sau trecător pur și simplu prin spațiul montan. Felicitări Mihai Sârbu , maestru în salvarea montană , veteran al Salvamontului Românesc !
 • Al doilea domeniu schiabil din zona Transalpina
  (9.02.2018)

  Un om de afaceri construieşte al 2-lea domeniu schiabil pe Transalpina, la Malaia pe coasta Coasta Benghi...detalii  Domeniul Schiabil Horezu, din staţiunea Vârful Romani
  (5.02.2018)

  Un număr de 6 pârtii, hoteluri, parc de aventură vor constitui Domeniul Schiabil Horezu, din staţiunea Vârful Romani...detalii  150 km partii schi Balea Lac
  (02.01.2018)

  Ministrul Turismului promite 150 de kilometri de pârtii de schi în zona Bâlea...

  Bâlea Lac, 200 zile de zapada pe an...  Partie olimpica de schi la Borsa
  (14.01.2018)

  Proiectul construirii unei pârtii olimpice de schi care va fi cea mai lungă din România, a fost relansat de Primăria Borşa...  Partii de schi deschise in luna ianuarie 2018
  (28.01.2018)

  Partii noi si instalatii de schi deschise in acest an...Partia Cocoş, Telescaun Isai, Partiile Marişel...


 • Prima pârtie de săniuș din țară dotată cu nocturnă și înzăpezire artificială (08.12.2017)

  Cei care ajung în Poiana Brașov se pot distra și la săniuș pe derdelușul special amenajat în zona de acces către Pârtia Bradul (în spatele bisericuței de lemn). Pârtia de săniuș este singura din țară care dispune de sistem de înzăpezire artificială, astfel că, deși nu prea a mai nins este deja practicabilă, dar este dotată și cu nocturnă, precum și o bandă de transport.
  Pentru accesul pe acest derdeluș, care este administrat de o firmă privată, se plătesc anumite tarife în funcție de durata timpului petrecut, în acestea fiind inclusă și sania sau colacul pentru tubing. Astfel pentru o oră de acces în zona de agrement, copiii vor achita 20 de lei, la care se adaugă 10 lei pentru a avea acces și la banda transportoare care te urcă pe derdeluș. Adulții trebuie să plăteaacă 25 de lei pentru acces și alți 15 lei pentru bandă. Prețurile cresc exponențial, existând tarife și pentru 2 ore sau 3 ore, dar și pentru o zi. Astfel, pentru o zi întreagă pe derdeluș, un adult trebuie să plăteasc 85 de lei, iar copiii 60 de lei. Pentru acces, turiștii plătesc cartele speciale, fiind percepută și o garanție pentru cartelă, de 10 lei.
  În plus, pe lângă pârtia de sănii și cele 4 piste de tubing (3 drepte, una șerpuită), anul acesta a fost amenajată și o zonă specială pentru copiii mai mici, de până la 10 ani, fiind amenajat un traseu cu porți și cu figurine din burete, dar și un carusel cu sănii.


 • Camera Web Balea Lac - Nou !! (19.11.2017)

  Imagini live de la Balea Lac puteti urmari in direct aici: Webcam Balea Lac
  Singurul hotel de gheață din sud-estul Europei, cel aflat în județul Sibiu, la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș, la Bâlea Lac, este rezervat în proporție de 60 la sută, atât de turiștii români, dar și de cei străini, în special de englezi. Hotelul de Gheață de la Bâlea nu există în prezent, pentru că apa din Lacul Bâlea nu a înghețat și nu este suficient de frig și îndeajuns de multă zăpadă. Constructorii speră ca la finalul lui noiembrie să se apuce de treabă, iar în data de 23 decembrie Hotelul de Gheață să fie gata pentru inaugurare.
  În fiecare an, Hotelul de Gheaţă are o structură diferită şi spune o poveste nouă. Această poveste este transpusă atât în decorul şi în arhitectura camerelor, a restaurantului de gheaţă şi a barului de gheaţă, cât şi în evenimentele organizate cu diferite ocazii.
  Muzica este tema viitorului hotel de gheață ce se va amenaja la peste 2.000 de metri altitudine pe malul lacului Bâlea. Fiecare cameră va purta numele unei personalități importante a muzicii românești dar și internaționale.
  Cele 14 Camerele duble vor fi denumite astfel: ABBA, BZN, Elvis Presley, Madonna, Michael Jackson, Prince, Scorpions, Rolling Stones, Peter Maffay, Gheorghe Zamfir, Corina Chiriac, Holograf, O-zone, Dragon of Transilvanya. Cele 5 igluri se vor numi: Beatles, Queen, Mozart, Bach, Johann Strauss, Tschakowski.

 • Partie noua de schi la Fundata (09.11.2017)

  La sfârșitul anului 2017, in cadrul resortului turistic Cheile Gradistei de la Fundata, se va inaugura o pârtie de schi pentru avansați, un patinoar de agrement, un bar après-s și un fast food. Pârtia pentru avansați, va avea o lungime de 300 metri și diferențe de nivel de 70 metri. Va fi dotată cu teleschi și instalații pentru zăpadă artificială.

 • Staţiunea Muntele Băişorii se modernizează, după 10 ani de așteptare (12.10.2017)

  Şase milioane de euro au fost alocate pentru refacerea domeniului schiabil, în baza unui proiect pentru care primăria Băişoara caută finanţare de aproape zece ani. Modernizarea domeniului schiabil din staţiunea Muntele Băişorii va începe, cel mai probabil, în 2019. Pârtia existentă se măreşte, va fi construit un telescaun nou, de patru locuri, cu o capacitate de o mie opt sute de persoane pe oră, se va mai amenaja un sistem electronic de biletărie. În proiect e prevăzută şi o clădire cu funcţiuni tehnologice şi servicii publice, inclusiv toalete pentru schiori. De asemenea, va fi realizată o parcare iluminată pentru turişti şi va fi modernizat drumul de acces spre pârtie. Vrem să propunem încă un lac de acumulare şi tunuri de zăpadă. (Minodora Luca)

 • Rășinari, localitatea cu regulament pentru ATV-uri. (12.10.2017) Comuna Rășinari, situată în apropiere de orașul Sibiu și pe drumul ce face legatura cu stațiunea Păltiniș, pregătește primul regulament din țară destinat reglementării circulației ATV-urilor și motocicletelor enduro. Turistii si ghizii montani care nu vor respecta regulamentul riscă amenzi cuprinse intre 50 și 1500 lei dacă distrug traseele montane, potrivit proiectului de hotărâte ce urmează să fie supus analizei și aprobării Consliliului Local Rășinari.
 • Mihail Sîrbu, o mie de misiuni de salvare a turiștilor, în Bucegi. La 74 de ani, merită o reverență
  (10.08.2017)

  Mihail Sîrbu este unul dintre oamenii care s-au zbătut să convingă autoritățile, în anii’60, să înființeze o structură Salvamont. O poveste impresionantă de viață, dedicată iubitorilor muntelui....

 • Mega proiect pentru Semenic (12.09.2017) Semenicul, Gărâna și Văliugul vor fi legate de un păienjeniș de pârtii de schi și snowboard !
  Consilierii locali reșițeni au aprobat ieri, într-o ședință de îndată, acordul încheiat cu Consiliul Județean Caraș-Severin și Consiliul Local Văliug care are ca scop elaborarea documentațiilor și activităților necesare pentru dezvoltarea domeniului schiabil din zona Semenic, precum și a turismului pentru practicarea schiului și a altor sporturi de iarnă, înscrise în strategia națională de promovare și dezvoltare turistică.
  Prin acest acord, administrația județeană și administrațiile din Reșița și Văliug se angajează să realizeze studiile de prefezabilitate privind dezvoltarea turismului, să obțină avizele necesare, să stabilească terenurile pentru practicarea schiurilor și a altor sporturi de iarnă, să amenajeze, să dezvolte și să reabiliteze unde este cazul infrastructura, să amenajeze pârtii noi, cu instalații de transport pe cablu, cu instalații de nocturnă și tunuri cu zăpadă artificială, dar să le și modernizeze pe cele existente, să atragă parteneri interesați de dezvoltarea turismului.
  Consiliul Județean va asigura finanțarea pentru investițiile realizate în cadrul proiectului „Dezvoltare zonă turistică Semenic”, se va ocupa de obținerea avizelor de la Ministerul Turismului, va elibera autorizațiile de construire, va analiza capacitățile de cazare și va identifica structuri de primire turistice noi. Totodată, va acorda consultanță de specialitate în vederea obținerii certificatelor de clasificare și va realiza materiale de promovare a Semenicului.
  Consiliul Local Reșița își asumă prin acest acord realizarea documentației tehnico-economice privind dezvoltarea turismului pe Semenic, realizarea domeniului schiabil prin amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea pârtiilor de schi. Consiliului Local al comunei Văliug îi revine sarcina de a stabili terenurile ce vor fi incluse pentru practicarea schiului și a celorlalte sporturi de iarnă, precum și amenajarea, dezvoltarea sau reabilitarea infrastructurii generale: căi de acces, alimentări cu apă, gaze, curent electric, canalizări, parcări, drumuri forestiere și alte utilități generale.
 • Pasul Hillary de pe Everest s-a prăbușit (24.05.2017) Hillary Step este o stâncă aproape verticală localizată în apropierea vârfului muntelui Everest, la altitudine de 8.790 de metri. Stânca a fost denumită după Sir Edmund Hillary care a descoperit-o, împreună cu Tenzing Norgay, în drumul lor spre vârful versantului, pe 29 mai 1953. Hillary Step este considerată una dintre cele mai mari provocări pentru pasionaţii de alpinism. Pasul Hillary este o secțiune îngustă și abruptă, înaltă de 12 metri, și este considerat ultimul obstacol înainte de cucerirea vârfului la 8.848 de metri.
  Pasul Hillary de pe Everest s-a prăbușit, după cum a confirmat pentru BBC News un alpinist care a cucerit vârful pe 16 mai. Alpiniștii sunt de părere că stânca a fost afectată de cutremurul din 2015 care s-a produs în Nepal. În consecință, ascensiunea pe Everest a devenit și mai dificilă.
  Încă din 2016, fotografiile realizate în zonă arătau că Pasul Hillary și-a schimbat forma, însă, din cauza zăpezii, nimeni nu au putut afirma cu siguranță că a dispărut. Anul acesta însă, informația a putut fi confirmată. Unii alpiniști spun că acum cucerirea vârfului va fi mai ușoară, deoarece acest obstacol dificil nu le mai stă în cale, alții spun că, dimpotrivă, va fi mai periculos pentru că riscă să se formeze un blocaj acolo, iar alpiniștii vor fi nevoiți să aștepte perioade mai lungi în frig și la altitudini înalte.
 • Legea câinilor salvamontiști, depusă în Parlament (19.05.2017) Deputatul PSD Simona Bucura a depus la Senat un proiect de lege al câinilor salvamontiști. Aceasta vrea să reglementeze folosirea câinilor în activitatea salvamontului, potrivit recomandărilor Comisiei Internaționale de Salvare Alpină. În România se află, în prezent, zece câini pentru salvare din avalanșe, primul fiind donat de colegii salvamontiști din Franța, în anul 2013. Îl cheamă Helios, și a participat alături de salvatorii montani la zeci de operațiuni de salvare.
  Unitatea canină de intervenție la avalanșă este, potrivit proiectului, echipajul format dintr-un câine și salvamontistul său, echipaj care a parcurs formele de pregătire specifice din cadrul Asociației naționale a Salvatorilor Montani din România.
  Unitățile canine vor fi integrate în serviciile publice de sau locale Salvamont, din zonele cu risc de avalanșă, prin încheierea unui contract de voluntariat sau de angajare, și vor fi puse și la dispoziția Inspectoratelor pentru Situații de Urgență. Astfel, câinii de intervenție la avalanșe vor putea să participe și la alte tipuri de operațiuni, cum ar fi cutremur, căutare de suprafață, etc.
  Câinii vor beneficia de hrană, asistență medicală, tratamente și deparazitare, precum și pregătire prin cursuri de specialitate. În plus, unitățile canine vor beneficia de acces liber în bazele Salvamontului, în mijloacele mecanizate auto și de transport aerian, precum și în instalațiile de transport pe cablu, în vederea patrulărilor preventive sau în cazul intervențiilor de salvare.
  România se află pe locul 9 în topul țărilor cu accidente fatale în avalanșe, cu o medie de 2,78 morți pe an, între Spania și Germania.