Domul din Köln

Köln este un oras in landul Renania de Nord-Westfalia din Germania, pe locul patru ca marime dupa Berlin, Hamburg si München. Din punct de vedere economic, cultural si istoric, Köln este cel mai de seama oras din Renania, important nod de cale ferata, la intersectia vaii Rinului cu principalele cai comerciale intre zonele de est si vest ale Europei.
Domul din Köln - numele oficial "Hohe Domkirche St. Peter und Maria" - este biserica romano-catolica situata în orasul Köln, Germania. Patronul protector al domului este Simon Petrus si Maria, Maica Domnului.
Constructia a inceput inca din secolul al XIII-lea, mai exact in 1248. Timp de 600 de ani, cu perioade de intreruperi sau de munca entuziasta, a fost ridicata cea mai mare catedrala din Germania.
Domul are o înaltime de 175 m, fiind dupa Münsterul din Ulm a doua biserica ca inaltime in Germania si a treia dupa Bazilica Notre-Dame de la Paix ca inaltime in lume. Ea este situata pe marginea de nord a granitei de odinioara a asezarii romane, fiind in imediata apropiere a garii principale de cale ferata ca si a podului "Hohenzollernbrücke" sau a unor muzee a orasului.
Fluviul Rin se afla la ca. 250 m de cladirea domului care se afla pe o colina putand fi vazut din departare.
Constructia impozanta a domului a fost cladita in stil gotic asemanator catedralelor din Sevilla si Milano. Se poate observa combinarea armonioasa a elemetelor arhitectonice a stilului gotic medieval. Fatada gigantica de vest flancata de cele doua turnuri ocupa o suprafata de peste 7.100 mp. Intre anii 1880 si 1884 domul era cea mai inalta cladire din lume.
Comparat cu alte catedrale catolice, interiorul este calduros, invitand soarele sa patrunda prin vitraliile uriase din ferestre, ce contin peste 10 000 mp de veritabila arta a sticlariei din sase secole. Cele mai de seama lucrari de arta aunt : Sarcofagul Magilor, un sarcofag aurit datand din secolul al XllI-lea, cel mai mare relicvar din Occident, si Vechea Cruce (aprox. 970) aflata langa sacristie, care este cea mai veche cruce din Alpi.
Domul din Köln este declarat din anul 1996 ca patrimoniu mondial UNESCO. In anul 2001 au vizitat domul 6 milioane de turisti din lumea intreaga, iar in anul 2005 este vizitat de papa Benedikt al XVI-lea.

Vile Kusadasi

Sejur Kusadasi

Kamchatka

Cuba

Croatia - Frumusetile Istriei

Germania - Domul din Köln

Insula Socotra

Cesme - Turcia

Cabana Balea Lac

Austria - Zillertal

Destinatii romantice de iarna

Top 10 destinatii extreme

Cele mai frumoase cascade ale lumii

Cele mai ciudate hoteluri din lume

Curiozitati© 2011 - 2014 Roxy's World. Toate drepturile rezervate
Cazare Valea Prahovei    Schi Romania    Masini Second Hand    Cazare Brasov360° Obiective Turistice
SEO monitor Search engine TURISM ROMANIA !